28 Eylül 2011 Çarşamba

İnsanlık nasıl yitirilir?

Altı tane genç kızın üzerine 114 mermi yağdırılıp baharları kışa çeviriliyor, ben nefes alamıyorum.
8 aylık hamile bir kadının ve çocuklarının üzerine ateş açılıyor. Hani bahsetmiştim ya babasını daha doğmadan kaybeden bebekler var diye. Bu kez daha doğmadan annesini kaybeden bir bebek var ortada ve ben nefes alamıyorum.
Okul yolundaki öğretmenlerin yolları kesiliyor bir bir ve dağa kaldırılıyorlar, ben nefes alamıyorum.
Türk, Kürt, Çerkes, Alevi, Sünni olmak diye etiketler var burada, fark ettikçe, ben nefes alamıyorum.
Okula giden çocuklarına, "kendinden olmayanla" oynama yasağı getiren anne babalar var ortada, ben nefes alamıyorum.
El kadar simitçi çocuğu çağırıp, milliyetini sorup, kendinden değilse "yürü git senden simit falan almam" diye yollayarak minicik kalplere nifak tohumları serpenler tanıyorum, nefes alamıyorum.
İlkokul kitaplarında, hain ilan edilenlerin başına "milliyetleri" yazılarak, o yaştan itibaren bilinçli bir şekilde tamamen yanlış bir genellemeye gidilmesini sağlayan ve "ayrı oluşu" beyinlere kazımaya çalışan asıl vatan hainleri var, yazılanları okudukça nefes alamıyorum.
Onlarca genç, onlarca askerin hayatı bitiyor, nefes alamıyorum.
Altı üstü insan olduğumuzu unutup insanlıktan çıkanlar var. Özgür olmakla hayvanlaşmak arasındaki farkı anlayamayanlar var. Midem bulanıyor, kendimden utanıyorum.
Bunları yazdım, anlayamayıp çarpıtacak çok insan var, hallerine acıyorum.
Kabus olsa bunlar, uyansak nefes alsak.

5 yorum:

FFatiHH dedi ki...

neresini yanlış anlayacaklar ki.

Uyumayan Ses dedi ki...

Ben çerkesim ama benim gördüğüm kadarıyla aşırı bir milliyetçilik var çerkeslerde. İsmim j ile başladığı için çoğu insan çerkes oldugumu anlıyor ama ben gerekmedikçe konusunu açmama taraftarıyım. Bu tip milliyetçi etiketlere gerek yok, ben çerkesim diye sokaktaki çerkesin bana kol kanat germesini istemiyorum. Türkiyede yaşıyorum ve Türküm. Bence bu yeterli.

Esra Dilara AKMAN dedi ki...

Fd, yanlış anlamak değil ki, anlayacaklar ama çarpıtacaklar... okuyup söylenerek kapatan bir sürü insan var gözümün önünde şu an...

Janset, ben de çerkesim. Çerkeslerdeki milliyetçilik ondaki bundaki milliyetçilik konusunda konuşacak olursak buralar yetmez tabi. yalnız gerekmedikçe konusunu açmama taraftarı değilim. herkes ben Çerkesim, Kürdüm, Türküm diyebilmeli kimsenin kimseden farkı olmadığını bilerek. Ama kimse bu nedenle "diğerleri" yapılmamalı. Ben çerkesim diye gururla söylerim, diğer arkadaşlarım da aynı şekilde. Biz hep beraber gayet güzel sohbetler ediyoruz, herkes kendinden, ailesinden bir şeyler paylaşabiliyor rahatça. Çünkü ne olduğumuzu nerde yaşadığımızı bayrağımızı da haddimizi de çok iyi biliyoruz, senin de dediğin gibi. Bu apayrı bir durum.

Şerife dedi ki...

Esra aklı başında vicdanı olan her insanın hissetmesi gereken hisleri güzel yüreğinde barındırıyorsun
Rabbim kalpleri kararmış o zalimleri ıslah etsin diyecek başka bir söz yok

Esra Dilara AKMAN dedi ki...

Teşekkür ederim Şerife ablacım..
Aminn, herkesin kalpten istediği bu aslında.. umarım herkes doğruları görür, bulur..